Frisse lucht

Hoe fris is de lucht in jouw team?

Zijn er blauwe luchten en waait er een frisse wind? Of is het slecht weer in jouw team en is er storm op komst? Gezonde lucht, frisse lucht is lekker. Bij donkere, spookachtige luchten kan er te veel luchtverplaatsing zijn. Daar is storm op komst. Zoveel soorten luchten, zoveel soorten teams.
Zit er spirit in het team, geloven jullie in eigen kunnen? Zijn jullie in staat om elkaar intrinsiek te motiveren? Of gaat het aan conflicten en tegenstellingen ten onder?
Bijdragen aan een betere samenwerking is net als frisse lucht. Hoe meer je ervan hebt, hoe lekkerder het is.

Een samenwerkend team

Een goed samenwerkend team kan tegen een stootje en weet hoe het de lucht kan klaren voordat de communicatie stokt. Zo’n team trotseert een storm en fietst, als het moet, krachtig vooruit tegen de wind in. Je voelt het direct: ook al wordt het crisis, dit team komt er winnend uit tevoorschijn.
Een team dat (door omstandigheden) alleen maar tegenwind krijgt én niet verder komt, stagneert. Zo’n team leert weinig en de communicatie zit op slot. Om benauwd van te worden. Het team ervaart teveel stress en is meer aan het overleven dan aan het presteren. Het is geen team, het is ieder voor zich.

Corona – een ongekende storm

De coronacrisis is zo’n tegenwind. Op het moment dat ik dit schrijf weet niemand hoe hoe deze storm zich gaat gedragen, elk café, alle restaurants zijn dicht. Toch zie je restauranthouders balies voor hun deuren timmeren om afhaalmaaltijden te kunnen leveren, worden bloemen aan zorginstellingen geschonken en wordt daarmee de aankoop van een bosje bloemen in de supermarkt op een positieve wijze gepromoot.

Richtingswijzers uit een impasse

De schaal van samenwerking wijst overlevende teams de weg uit de impasse. De route loopt van overleven naar ontwijken naar samenwerken. Dat klinkt gek, maar vooral het (h)erkennen van de tussenfase – het ontwijken – is cruciaal voor vooruitgang. Even pas op de plaats. Wat is hier aan de hand, wat zijn de problemen en hoe kunnen we ze vertalen in (toekomstige) mogelijkheden?

Stap voor stap

Met de Schaal van Samenwerking levert Team4Teams frisse lucht. Aan teams die goed presteren en elkaar nog beter wil leren kennen en aan een team dat midden in een storm zit.
Het raam gaat open, mensen halen opgelucht adem. Tegenstellingen worden uitgesproken, de stijl van communiceren wordt van scherpe kanten ontdaan. Kritiek verandert in feedback. Niemand duikt meer. Mensen maken nog steeds fouten, maar ontkennen die niet meer. Ze pakken fouten stap voor stap aan. Haal maar diep adem, er is weer frisse lucht in dit team.