Samen werken aan teamontwikkeling
“Een goed team is een plek waar communicatie helder is, waar vertrouwen groeit, en waar iedereen zich gehoord voelt”.
Een indruk van wat we kunnen bieden
Wij ondersteunen teams bij hun teamontwikkeling. Of je nu onderdeel bent van een succesvol team dat verder wil groeien, of een team dat onder druk staat en zijn balans zoekt: wij helpen je de kracht van echte samenwerking te ontdekken. Dit doen we door:
- communicatie af te stemmen en te verbeteren,
- constructieve feedback onderdeel te maken van de samenwerking, licht en luchtig,
- wederzijds vertrouwen te versterken door knopen te ontwarren,
- spanningen, tegenstellingen en sluimerende conflicten bespreekbaar te maken,
Het resultaat? Een team dat samenwerkt met plezier, veerkracht en focus. Een uitnodiging dus tot groei als team en als organisatie, een ontdekking hoe prettig samenwerken écht kan zijn.
Onze trainingen voor teamontwikkeling
Vaak onderdeel van een traject
Een routekaart voor teamontwikkeling
Welk gedrag herkent u op de Schaal van Samenwerking?
Graag gebruiken we in onze programma’s de Schaal van Samenwerking. Deze schaal geeft inzicht en overzicht waar een team staat in de samenwerking. Daarnaast geeft de Schaal handvatten waarmee een team zelf aan de slag kan om op een hoger niveau van samenwerking te komen en een volgende stap te maken in de ontwikkeling van het team.
Overlevend
“En nu gebeurt het zoals ik het zeg!”
Overleven is een recht, maar de strijd aangaan heeft ook een prijs.
Het creëert weerstand en ergernis.
Te veel druk kan leiden tot een gevoel van angst en onveiligheid en een sfeer van verdeel en heers, macht en onmacht.
Ontlopend
“Onder ons gezegd…”
Wie weg wil uit een overlevende situatie, adviseren wij om allereerst het conflict niet langer te voeden. Tot tien tellen en afstand nemen is de eerste stap. Maar let op: afstand nemen is ontlopen, geen samenwerken. Het conflict blijft een probleem… De spanning kan gemakkelijk weer oplopen.
Samenwerkend
“Fijn dat je het wilde zeggen,
hier heb ik wat aan!”
Wie samenwerkt en verbindt, creëert vertrouwen. In een goede samenwerking is aandacht voor de taak én de relatie. Men waardeert elkaar en er is over en weer erkenning voor wat de ander nodig heeft.
Veelgestelde vragen over teamontwikkeling bij Team4Teams
Waar zijn jullie gevestigd?
Team4Teams heeft zelf geen verblijfslocaties. Onze begeleiders wonen in het gehele land en begeleiden uw team op de verblijfslocatie van uw keuze. Dat kan dus ook goed Incompany.
We bevelen goede locaties bij u aan, passend bij uw budget.
- Hier vindt u teamtraining locaties
Een scoutinglocatie of sportclub met een foodtruck kan natuurlijk ook.
Wat wij nodig hebben is een ruime zaal of een in de luwte gelegen grasveld.
In geval van een online teamactiviteit heeft het de voorkeur om ieder vanaf zijn of haar eigen computer thuis te laten deelnemen.
Hoe gaat Team4Teams te werk?
Teamontwikkeling zien we in de eerste plaats als een proces. Een aantrekkelijke teamoefening en ook een inhoudelijke bijdrage zijn niet het doel maar een middel. Het team en haar ontwikkeling staan centraal.
Dat kan live in een groep op locatie en net zo goed deels /hybride ook online.
De opdrachten zijn inhoudelijk, aantrekkelijk en leuk om te doen. Wij kiezen ze met zorg: wat heeft dit team op dit moment nodig om verder te komen? Wat speelt er, waar wil het team aan werken, wat wil het team onderzoeken? Vertrouwen? Leiderschap? Tegenstellingen overwinnen? Samenwerken? Creativiteit? Doorzettingsvermogen? Omgaan met diversiteit?
De kracht van de programma’s zit in de positieve ervaringen en de reflecties. Er is ook altijd een vertaalslag naar de werksituatie. Wat nemen de deelnemers zich voor om met de ervaringen van de dag te gaan doen?
Zodra het team na de teamdag aan de slag gaat spreken we van ‘borging’. Met borging heeft de teamdag een langdurig effect! Dit proces kunnen we ondersteunen, vraag ons naar de mogelijkheden.
Kan iedereen meedoen?
Ja. In onze programma’s staat voorop dat iedereen kan meedoen. Iedereen is lid van het team en krijgt dus een rol. Dat geldt dus ook voor collega’s met een beperking, welke dat ook zijn.
Overleg vooraf stelt ons in staat om goed af te stemmen op de groep.
Wat onderscheidt Team4Teams?
Team4Teams verzorgt programma’s om de samenwerking in en tussen teams op een hoger plan te brengen. Online, buiten en binnen. Begeleiders ondersteunen – stap voor stap – een groeiproces naar betere samenwerking. Letterlijk: team-building. Plezier hebben bij onze activiteiten is daarnaast een belangrijk kenmerk, positiviteit en de Schaal van Samenwerking als routekaart helpen om veranderingen werkelijkheid te maken.
In teamopdrachten wordt zichtbaar hoe de groep functioneert. De gesprekken daarover dragen als vanzelf bij aan teamgroei. Hoe vaker u er op het werk op terugkomt, des te effectiever is de teamtraining, onze contactpersoon voor de groep wordt daarin begeleid.
En soms is een team in zwaar weer, er is te veel druk om (speels en inhoudelijk) uitgedaagd te worden. Deze groepen herkent u doordat ze ‘geen tijd hebben voor deze onzin’, of door irritatie: ‘wie zegt dat we niet goed samenwerken?’
Realiseert u zich dat:
- in een samenwerkend team juist veel aandacht is voor de samenwerking omdat iedereen weet dat aandacht voor de samenwerking het verschil maakt.
- in een ontlopend team de noodzaak ontkent wordt, of vrijblijvend uitgesproken: ‘we moeten beter samenwerken’, iedereen knikt ‘ja’, maar er komt geen actie.
- in een overlevend team irritatie is over het aan de orde stellen van de samenwerking. ‘Geen tijd voor!’ Er is ook verborgen angst. Iedereen maakt fouten (ook in het begeleiden van dit team) maar niemand wil dat zijn of haar fouten zichtbaar worden. Waardoor een leereffect ernstig vertraagd wordt, uitblijft of in beschuldigingen naar elkaar zichtbaar wordt. Terwijl in deze teams het meeste leereffect te behalen is.
Er zit bij een team in zwaar weer ‘iets in de weg’, een tekort of gemis. Meestal starten we in een eerste sessie met weerstanden in de groep. We begeleiden een team dan om resultaten zichtbaar te maken enkele activiteiten achter elkaar. En beginnen met (individuele) gesprekken waarin de vraag ‘wat heb je nodig voor goed functioneren in deze organisatie?’ centraal staat.
- Bij een traject zien we de meeste teamgroei.
- De vervolgactiviteiten ‘borgen’ de nieuwe teamspirit.
De menselijke maat (her)vinden, elkaar effectief aanspreken, bij elkaar terecht kunnen (ook als je een fout gemaakt hebt), het gevoel hebben een echt team te zijn, is het uiteindelijke doel van onze ondersteuning. We kunnen een team weer loslaten als het rendement op eigen kracht blijft toenemen.
Het rendement hiervan is zo groot dat onze kosten daarbij in het niet vallen. Rendement door meer plezier in het werk (minder ziekteverzuim, vertrek van goede medewerkers en meer binding aan de organisatie, snellere besluitvorming, creatievere inbreng, open cultuur, soepele veranderprocessen).
Welke achtergrond hebben jullie begeleiders?
Onze begeleiders hebben minimaal HBO denkniveau en zijn allen gedreven en enthousiast. Zo brengen ze een prettige sfeer waarin er plezierig, veilig en op hoog niveau wordt samengewerkt.
Een kundige teamtrainer combineert plezier met het bespreekbaar maken van gewenst gedrag. Wat helpt en wat helpt niet?
Een ervaren teamcoach kan ook de teamprocessen zichtbaar maken en is in staat om daarop ter plekke opdrachten af te stemmen. Reflecties maken dat uw team tot teamgroei wordt uitgedaagd. Een teamcoach is de perfecte keuze als teamontwikkeling uw doel is.
Over ons
Team4Teams is een groep enthousiaste, zelfstandige ondernemers die rond een gedeelde methodiek en werkwijze samenwerkt.
Ieder met een andere achtergrond en eigen expertise. Zo vullen wij elkaar aan en maken we elkaar beter.
We onderscheiden kundige teamtrainers en ervaren teamcoaches.
Ontdek meer